Lees hier mijn blogs en het laatste nieuws!

Vertrouwen (blog)

Vertrouwen, iets wat tijd kost om op te bouwen maar zo snel kan worden verwoest. Zo breekbaar kan zijn. Maar ook zo mooi als je iemand hebt die je volledig vertrouwd.

Mijn vertrouwen in mensen is heel vaak beschadigd geweest. Meestal door mensen die het dichtste bij stonden en soms meerdere keren door dezelfde persoon. Toch ben ik altijd het goede in mensen blijven zien. Maar het heeft me ook uiterst voorzichtig gemaakt. Er is maar een klein groepje mensen in mijn leven die ik volledig vertrouw en met wie ik alles durf te delen. Wat niet wil zeggen dat ik anderen buitensluit of niks durf te delen. 

Ik ben vaak heel open, ik praat best makkelijk over mijn verleden en gevoel. Mensen denken dan al snel dat je ze vertrouwd. Maar niks is minder waar. Praten over gevoel is iets anders dan ze ook echt laten zien. Het zijn maar woorden!

Vertrouwen is zoveel meer. Het is je gevoel durven laten zien achter de woorden, je emoties, het durven uiten van wie je echt bent achter het masker. Je muur voorzichtig af te durven breken. Niet bang te hoeven zijn voor wat je zegt of doet. Niet bang te hoeven zijn dat de ander weg zal lopen. Weten dat wanneer je eens valt de ander je de hand zal reiken en je weer zal helpen opstaan. Maar ook in iemands armen durven liggen terwijl je in slaap valt. Dat zijn wat voorbeelden van volledig vertrouwen hebben in iemand.

Je kent misschien wel de oefening dat iemand zich achterover laat vallen met de ogen dicht met het vertrouwen dat de anderen in de groep hem zullen opvangen. Dit lijkt een simpele oefening maar is dat ook zo? Wat als je problemen hebt met vertrouwen? Ik heb deze oefening meerdere keren mogen meemaken en met regelmaat iemand volledig zien blokkeren en in paniek zien raken omdat ze dit simpelweg niet konden. Te vaak is hun vertrouwen beschadigd geweest. Maar hoe mooi is het wanneer ze na praten met de groep en vertrouwen leren krijgen in de anderen, de oefening uiteindelijk toch kunne doen? Dat is echt een flinke stap! Een stap die mogelijk zal helpen in het vertrouwen weer terug op te bouwen in de mensen. Dat zo’n simpele oefening zoveel kan doen, dat beseffen velen niet. 

Maar er is nog een ander soort vertrouwen, zelfvertrouwen. Er zijn best veel mensen die problemen hebben met zelfvertrouwen. Iets waar ik ook regelmatig mee worstelde en wat nog wel eens boven komt. Vertrouwen hebben in jezelf kan soms echt moeilijk zijn. Doe ik het wel goed? Kan ik het wel? Hoe zou een ander over mij denken? Zie ik er wel goed uit? 

Dat vertrouwen is misschien nog wel moeilijker dan een ander vertrouwen. Maar misschien nog wel belangrijker! Want het kan jezelf behoorlijk belemmeren. 

Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen dan vandaan? Het komt voornamelijk door je overtuigingen die ontstaan zijn door ervaringen. Stel je krijgt als kind vaak te horen dat je niks kan, dan ga je dat na verloop van tijd ook echt geloven over jezelf. Of je bent heel vaak gepest geweest omdat je er volgens hen stom uitzag, dan is niks van kleding goed genoeg wat je uit de kast haalt en zal je blijven denken dat je er niet goed uit ziet. Dit zijn zomaar wat voorbeelden waardoor je een gebrek aan zelfvertrouwen zou kunnen hebben. 

Gelukkig kan je aan beide soorten vertrouwen werken, je overtuigingen aanpassen en leren houden van jezelf zoals je bent. Werkt dat dan meteen? Nee, het heeft tijd nodig en veel oefening. Soms verval je weer in je oude overtuiging (heb ik echt ook nog steeds hoor), maar met hard werken en blijven volhouden, kom je er wel! Daar mag je vertrouwen in hebben!

Hoe zit het met jou vertrouwen zowel in de ander als in jezelf?

Terug naar overzicht