Lees hier mijn blogs en het laatste nieuws!

Gaat het echt goed? (blog)

Herkenbaar? Ik denk dat er meer mensen zijn die dit doen dan dat we beseffen...

Hoe vaak gebeurd het dat je iemand tegen komt die vluchtig vraagt hoe het gaat en je maar een masker opzet en zegt dat het goed gaat? Of dat je een gesprek begint via whatsapp, telefoon of chat en antwoord op de vraag hoe het gaat: "goed hoor" terwijl je je van binnen alles behalve goed voelt?

Hoe kan dit toch? Is het zo'n taboe om over gevoel te praten? Denken we dat we ons goed behoren te voelen en doen we daarom maar alsof naar de buitenwereld? Mogen we ons niet klote of verdrietig voelen of erger nog depressief? Willen we de ander niet lastig vallen met ons gevoel en onze emoties? Zijn we te streng voor onszelf? Mag ons gevoel er wel zijn of stoppen we het liever weg? 

Weet dat emoties er wel degelijk mogen zijn! Praat erover! Geef het aan! Stop jezelf niet weg maar laat je horen en zien. Zet dat masker af! Hoe voel je je echt!

En dan andersom, we vragen elkaar bij het begin van het gesprek wel hoe het gaat, maar luisteren we dan ook oprecht naar hoe het met iemand gaat? Kijken we wel echt naar de persoon tegenover je en letten we ook op de non-verbale communicatie die iemand laat zien? Of zijn we zo gehaast in het praten en leven dat we eigenlijk geen tijd nemen om echt te luisteren naar de ander en te kijken achter het masker? Is dat de maatschappij waarin we nu leven? Gehaast, druk en geen tijd meer voor elkaar?

Luister eens oprecht naar iemand, vraag door, neem de tijd! Kijk eens achter de woorden, lees eens tussen de lijntjes door en geef de ander de ruimte om zijn ware gevoel te mogen laten zien. Let eens op de non-verbale signalen. Kijkt iemand weg bij die vraag? Hoe is de gezichtsuitdrukking? Hoe is de houding van de ander? Hoe is de stem? Je kan daar veel uithalen. Luister goed en kijk!

Zeker in deze tijd waarin sociale contacten extra belangrijk zijn, waarin veel mensen het zwaar hebben en zich alleen voelen. 

Laten we er voor elkaar zijn!

Dus sta eens een moment stil en voel eens eerlijk, hoe gaat het nu echt met jou?

Terug naar overzicht